Sındırgı, Balıkesir'in güneydoğusunda yer almakta olup, eski Balıkesir-İzmir yolu üzerinde Balıkesir'e 63 km. uzaklıktadır. Kuzeyinde Dursunbey, Bigadiç, Güneyinde Manisa'nın Demirci, Gördes ve Akhisar, Batısında yine Manisa'nın Kırkağaç, Doğusunda Kütahya'nın Simav ilçesi ile çevrilmiştir. İlçenin arazisi genellikle dağlık ve ormanlarla kaplıdır. Denizden yüksekliği 250m'dir. Ormanlık ve dağlık bölgenin eteklerinde özellikle batı kesiminde Simav Çayı çevresinde geniş düzlükler uzanmaktadır. Güneyi çamlarla kaplı dağlık alan üzerindeki Sındırgı beli 725 M. Rakımda olup, Balıkesir-Manisa il sınırını kestiği noktayı meydana getirir.
Doğuda 1615m Yükseklikte Alaçam dağları, Batıda Davullu ve Kazan Dağlarının yamaçları, Güneyde Kazan dağlarının yamaçları ve yine Güneyde 1382 m. yüksekliğinde Sidan dağı bulunmaktadır. Ayrıca Kuzey-batı istikametindeki Ulus dağı 1769 m. Yükseklik ile Marmara ve Ege bölgesinin en yüksek dağları arasında yer almaktadır.
İlçe arazisinin % 51'i ormanlık % 24'ü tarıma elverişli alan, % 22'lik kısım dağlık ve kıraç arazi, % 3'lük kısmı ise çayır, mera ve sulu tarım arazisinden oluşmaktadır. Ormanlık alan 71.550 hektardır. İlçenin başlıca akarsuları, Simav Çayı, Ilıcalı ve Cüneyt çaylarıdır.
Akdeniz iklimine sahip ilçede, kışlar yağışlı ve ılık yazlar kurak ve sıcak geçmektedir. Yıllık yağış ortalaması 650 mm.dir. Yılın en düşük ısısı ?8, en yüksek ısısı +38 derecedir.
İlçemizde sanayi kuruluşu yok denecek kadar azdır. Sadece küçük ölçekli 3 un fabrikası faaliyet göstermektedir. İlçemiz maden bakımından oldukça zengindir. Özellikle Düvertepe, Şapçı ve Mumcu köylerinde özel kuruluşlar (Sındırgı Madencilik ve Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi, Sındırgı'lılar Cevher İşleme Pazarlama Limitet Şirketi, Sındırgı Madencilik A.Ş. Eczacıbaşı Holding, Toprak Seramik Şirketi, Kale Madencilik Şirketi ve E.C.A. Grubu Şirketi)tarafından çıkarılan Kaolen Madeni Çanakkale, Kütahya, Mersin ve İstanbul illerin yanı sıra yurt dışında ihraç edilmektedir.
İlçe ticaretinin büyük bir bölümünü başta tarım ve hayvancılık olmak üzere madencilik ve nakliyecilik, halıcılık sektörü oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra özellikle cumartesi günü açılan halk pazarı önemli bir ticari alışveriş merkezi olarak değerlendirilmektedir.
Küçük el sanatlarında YAĞCIBEDİR halısı dokunmaktadır. 3500-4000 civarında halı tezgâhı olup, yılda tahminen 300.000 adet çeşitli ebatlarda halı dokunmaktadır. Ülke ekonomisine yılda yaklaşık 2 Trilyon TL gelir sağlamaktadır.
Ova köylerimizin 12'sinde sulu tarım yapılabilmekte başta biber, domates olmak üzere salatalık, kavun, karpuz yetiştirmekte buradan da yıllık ortalama 1 Trilyon TL tutarında bir katma değer oluşmaktadır.